Използването на умни брави в апартаменти под наем

Вече можем да отдаваме под наем апартамент или друго жилище от разстояние.

Да си представим следната ситуация:

Клиент си избира апартамент под наем и заплаща услугата по интернет . Тогава получава sms с код за достъп до апартамента за времето на престоя си. Така той пристига на място, и без дори да се е срещал със собствениците,  въвежда кода пред вратата и влиза.

До скоро това беше едно доста скъпо решение, но вече – оборудването за целта струва под 650лв с ДДС.

Как работи системата:

умна брава

Собственикът разполага с контролер за домашна автоматизация. Към него той може да добавя над 130 различни устройства (описани тук: https://shop.chepakov.com/umen-dom-zwave-z-wave-wifi-avtomatizirane-na-doma/upravlenia-i-kameri ) Едно от тях е т.н. “умна брава”. Умната брава има клавиатура с бутони и безжична връзка с контролера. Има и обичайния секретен ключ. Така бравата може да бъде отключена по три начина:

1/ от клиента, посредством смартфона му (необходим е достъп до интернет).

2/ от клавиатурата на бравата, чрез изпратения по SMS код от собственика

3/ чрез секретния ключ

Кодът за достъп може да се смени във всеки един момент и да му се зададе срок на валидност – т.е – можете да дадете ограничен достъп  до обекта , примерно от 8.00 на 11-ти 10-ти до 17.00 на 11-ти 15-ти  , или: всяка сряда  от 11:00 до 12:00 (за почистване), или само веднъж за един или няколко дни. По желание на собственика – действието на кода за достъп може да се изключи предварително. Собственикът може да получи уведомления по интернет за пристигането и за заминаването на госта си . Системата може да се настрои да изпраща уведомления при ниско ниво на батериите, неправилно въведен ПИН, заключена/отключена врата и др.

А клиентът получава код за достъп , който трябва да въведе за да влиза. Така не е необходимо той да носи, или да получава ключове.

Лесно е и удобно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *